Blog


Blog Index

YELLO

Tags: Yello

‘The Race’ og ikke mindst ’Oh Yeah’ kunne man ikke komme udenom i slutningen af 80’erne. Disse to numre er blevet brugt i et utal af spille- og reklamefilm samt spots og trailere. Men hvad blev der af duoen bag disse ørehængere? Hvad blev der af Yello?

Oprindelig var Yello en trio bestående af Boris Blank, Dieter Meier og Carlos Perón og blev allerede dannet i 1979(!) Dengang var elektronisk musik stadigvæk i sit barndomsstadie med bands som Can, Kraftwerk og Tangerine Dream i front.

Især i hjemlandet Schweiz må de tre have været nogle bizarre outsidere. Det tog da også sin tid, inden deres lettere bizarre elektroniske musik ramte den kommercielle musikalske tidsånd.

At deres første albums ikke solgte specielt godt, gjorde i og for sig ikke så meget. Dieter Meier havde nemlig, inden han stødte til som sanger, tjent en lille formue ved bl.a. at være professionel poker- og golf spiller. Desuden stammede han fra en schweizisk rigmandsfamilie, således at han frit kunne udfolde sig kunstnerisk uden nødvendigvis at bekymre sig om værkernes kommercielle succes.

Det har Dieter Meier også sideløbende til karrieren i Yello gjort, idet han med rette kan betegnes som en multikunstner. Tegninger, film, installationskunst – Meier gør brug af alle teknikkerne og har også instrueret de fleste af Yellos musikvideoer. 

Yello fik imidlertid kommerciel medvind seks år efter, at de blev dannet. Carlos Perón havde på daværende tidspunkt allerede forladt bandet, for at dedikere sin tid til en solo- og producerkarriere. Det var ’Oh Yeah’, der i 1985 vakte opsigt og steg til tops rundt omkring i hitlisterne. Det samme gjaldt ’The Race’ to år senere.

Alligevel må Yellos karriere mildest talt siges at være ret svingende og præget af større ”huller”, idet Dieter Meier har gang i så mange andre projekter. Dertil hører ved siden af øverst nævnte kunstneriske udfoldelser også en egen Ranch med 2200 hektar land i Argentina, hvor han bl.a. producerer vin, forskellige slags korn og soja. Disse afgrøder leverer han også til sin egen restaurant i Zürich.

Boris Blank ligger i disse pauser bestemt heller ikke på den lade side, idet han er en perfektionist i lydstudiet og gerne spenderer timer, dage, måneder – ja, år for at få den rette lyd frem. Således har han opbygget et lydarkiv med over 100.000 egne samples i sit state of the art hjemmestudie.

Efter en storsælgende opsamling ’Essential’ i 1992 har Yellos seneste langspillere måske ikke formået at brænde igennem på samme niveau som deres 80’er heydays, men duoen fortsætter ufortrødent og er minsandten præcis til deres 30 års jubilæum atter blevet aktuel med et album, ’Touch’.

Læs anmeldelsen i linket til venstre og tjek Yellos største hit, ’Oh Yeah’ i playeren til venstre. Videoen har Dieter Meiers dengang purunge datter med som den klejne skuespillerinde, der skriger.

Tjek firserflimmeret i playeren til venstre, og lad nostalgien frit løb.  


YELLO - 'OH YEAH'Se på Youtube