Blog


Blog Index

CULTURE BEAT

Tags: Culture Beat

En stor del af 90’erne blev musikalsk domineret af eurodance og high NRG genren. Navne som Felix, 2 Unlimited og Corona blev blæst ud i æteren - og så var der naturligvis Culture Beat, der med ’Mr. Vain’ måske skrev genrens definitive hymne.

Ligesom nævnte navne og masser af andre eksponenter indenfor Eurodance, kan man ved Culture Beat ikke tale om et band som så. Den engelske betegnelse er nok nærmere "act". Det grunder i, at det oftest er en eller flere producenter, der skræddersyer hitsene i et veludrustet lydstudie, for dernæst at finde nogle ligeså veludrustede frontfigurer, der præsenterer musikken på diverse medieplatformer og dermed er musikkens ansigt udadtil.

Culture Beat er ingen undtagelse. Projektet blev søsat i 1989 af den tyske producent, Torsten Fenslau. Denne mand rekrutterede ret hurtigt rapperen Jay Supreme, og efter lidt skiften i kulisserne, blev det sangerinden Tania Evans, der sang de fængende omkvæd.

Debutalbummet 'Horizon' fra 1991 letter aldrig for alvor, og de ledsagende singles hitter måske hist og her, men det internationale gennembrud udebliver. Dette kommer ikke desto mindre to år senere, på fuld udblæsning.

I 1993 udgiver gruppen 'Mr. Vain', og nummeret kravler opad hitlisterne, for at lande på en hæderlig førsteplads i intet mindre end 13 lande, der ibland de fleste Europæiske stater samt Australien. I USA går nummeret også top 20.

De efterfølgende singles 'Got To Get It' og 'Anything' bliver måske ikke succeser af samme kaliber, men de gør også tricket og brænder sig ind på samtidens dansegulv og hitlister. Albummet 'Serenity' sælger storartet. Culture Beat er et flagskib indenfor genren og høster masser af priser samt guld- og platin plader. Hvad skete der?

Samme år, som projektet markerer sig, dør Torsten Fenslau i en trafikulykke. Men ligesom et pop projekts frontfigurer er udskiftelige, kan man også skifte line up bag kulisserne. Alt er et spørgsmål om ophavsret og credits.

Det er således Frank Fenslau, broderen til den afdøde Torsten, der overtager Culture Beat, og kører en ny udgave i stilling. 1995 er man klar med tredje album ’Inside Out’, som kun for alvor brænder igennem i hjemlandet Tyskland samt U.K.

Ligesom Eurodance genren er på vej ud af hitlisternes varme, er Culture Beat også yesterdays news. Selvom Frank og Co. prøver på at revitalisere projektet med endnu et nyt line up af frontfigurer og den poppede langspiller 'Metamorphosis' i 1998, så brænder det ikke igennem kommercielt. De efterfølgende fem år bliver det stille omkring Culture Beat.

90'er bølgen giver dog projektet ny næring. I 2003, ti år efter gennembruddet, er man klar med en ny version af hitsinglen med titlen 'Mr. Vain Recall' og et år senere udkommer en 'Best Of'-opsamling. Hvis Aqua kan efter blot to albums, så kan Culture Beat vel også efter tre langspillere…

Du kan være heldig, at fange Culture Beat på diverse 90'er revival festivaler rundt omkring. En ting er sikkert – de spiller med garanti 'Mr. Vain'. Skru tiden 16 år tilbage og check hittet i playeren til venstre.


CULTURE BEAT - 'MR. VAIN'Se på Youtube