Blog


Blog Index

NYTÅRSKONCERT MED DANSK ISLÆT

Den traditionsrige nytårskoncert fra Wien får denne gang et overraskende dansk islæt, idet man for første gang nogensinde har taget H.C. Lumbye på programmet. Det bliver komponistens glansnummer, Champagnegalopp, som nok de fleste danskere kender, men som resten af verden nu også får en chance for at høre.

H.C. Lumbye var stærkt inspireret af wienermusikken, da han i 1845 komponerede galoppen til Tivolis 2 års fødselsdag.

Ellers er det som sædvanlig de populære valse og polkaer af Johann Strauss, som udgør det meste af repertoiret ved 2010 udgaven af nytårskoncerten. Det bliver den nu 85-årige, franske dirigent Georges Prêtre, der står i spidsen for Wiens Filharmoniske Orkester.

Det er anden gang, at den franske komponist og dirigent får det ærefulde hverv at dirigere årets første koncert i en fyldt sal, som udover publikum vil være pyntet op med 30.000 blomster importeret fra San Remo i dagens anledning. De små balletindslag, som også hører med til traditionen, vil også få et italiensk indslag idet kostymerne er tegnet af den italienske designer Valentino.

Nytårskoncerten fra Wien sendes til hele verden, og det skønnes at op imod 500 millioner seere vil følge transmissionen.

DR1 sender koncerten kl. 12.15, og forinden vil der være genudsendelse af Dronningens nytårstale, og efter koncerten cementerer DR1 den mangeårige tradition på 1. nytårsdag ved at transmittere skihop.